Будь завжди на ходу! Автомобільні пускові пристрої за вигідними цінами Переглянути

Технічні характеристики принтера: визначення термінів

07.03.2023

Основні характеристики принтера

Перед покупкою друкувальної техніки багато людей уважно вивчають її характеристики, але наявних знань не завжди вистачає для розуміння можливостей пристроїв. Тому сьогодні ми розповімо про технічні характеристики принтерів та надамо зрозумілий опис цих параметрів. Відразу скажемо, що розглядатимемо лише основні характеристики струменевих та лазерних принтерів. Такий підхід дозволить розібратися в основах вибору техніки, не плутаючись у поєднаннях докладних характеристик, що вказуються в повних специфікаціях друкувальних пристроїв.

Технічні характеристики принтера визначають його продуктивність та можливості, і включають роздільну здатність, швидкість друку та місткість лотка для паперу.

Роздільна здатність

Роздільна здатність принтера - це характеристика, яка вказує на кількість точок на дюйм (DPI), які можуть бути відтворені на друкарському матеріалі принтером. Чим більша роздільна здатність, тим більша деталізація та чіткість зображення. Роздільна здатність визначається кількістю друкарських голівок та їх розташуванням, а також кількістю крапок, які можуть бути відображені на одній дюймовій лінії. Наприклад, принтер з роздільною здатністю 1200 DPI може відтворювати 1200 крапок на кожному дюймі. Ця характеристика є важливою при виборі принтера для друку.

DPI принтера

Швидкість друку

Швидкість друку - це кількість сторінок або зображень, які принтер може надрукувати за одну хвилину. Це важливо для більшості користувачів, особливо якщо вони використовують принтер для друку великої кількості документів або зображень. Швидкість друку зазвичай вимірюється в сторінках на хвилину (ppm) або зображень на хвилину (ipm).

Ємність лотка для паперу

Ємність лотка для паперу - це кількість аркушів паперу, які можуть бути завантажені в принтер одночасно. Це важливо для користувачів, які використовують принтер для друку великої кількості документів або зображень, оскільки це дозволяє їм не змінювати папір занадто часто. Ємність лотка для паперу зазвичай вимірюється в кількості аркушів паперу, які можуть бути завантажені в лоток одночасно.

Лоток принтера

Максимальний формат


Позначає найбільший стандартний формат паперу, який може пропустити принтер. Майже всі сучасні моделі розраховані на формат A4, хоча за бажання можна знайти широкоформатні моделі, що підтримують A3. Додатково виробники техніки вказують нестандартні формати (у міліметрах або сантиметрах). Якщо потрібно друк на форматах A2-A0, то варто спочатку купувати плоттер.

Максимальний формат

Підтримувані носії


Сюди входять різновиди фізичних носіїв, у яких друкує принтер. До переліку можуть входити звичайний та фотопапір, плівка, листівка, конверт та інші види носіїв. Треба розуміти, деякі носії не можна подавати через основний лоток (тільки через слот пріоритетної подачі).

Також мають значення допустима щільність та інші обмеження щодо застосування носіїв. Перший параметр зазвичай вказується в основних параметрах принтера. Другий прописується у посібнику користувача.

Загальні висновки

Технічні характеристики принтера можуть значно відрізнятися в залежності від моделі та типу принтера. Наприклад, лазерні принтери зазвичай мають вищу роздільну здатність та швидкість друку, ніж струменеві принтери, але можуть бути більш гучними та займати більше місця. Також важливо враховувати, що підвищення роздільної здатності та швидкості друку може вплинути на вартість принтера.

Крім того, важливо враховувати не лише технічні характеристики, але й інші фактори, такі як вартість запчастин та тонера, витрати на енергію та технічне обслуговування. Тому перед придбанням принтера варто звернути увагу не лише на його технічні характеристики, але й на загальну ефективність та вартість експлуатації.

Другорядні технічні характеристики лазерних та струменевих принтерів



Далі розповімо про додаткові характеристики принтера. Для більшості покупців вони не особливо важливі, але люди, що розбираються, все ж таки звертають на них увагу. Особливо коли турбуються не лише про продуктивність оргтехніки, а й про зручність її використання.

Інтерфейси підключення

За замовчуванням всі принтери мають USB-роз'єм для прямого підключення до комп'ютера. Рішення відмінно підходить для друку вдома та в деяких малих офісах. Якщо ж говорити про більш просунуті варіанти, то варто придивитися до принтерів з роз'ємом RJ-45, що дозволяє підключати пристрій до LAN і задавати друк з будь-якого комп'ютера створеної мережі. У деяких моделях техніки є модуль Wi-Fi, що забезпечує можливість бездротового запуску друку зі стаціонарних та мобільних пристроїв. На особливу увагу заслуговує опція Wi-Fi Direct, завдяки якій встановити з'єднання з принтером можна прямо «по повітрю», навіть без використання маршрутизатора.

Елементи управління та контролю

Зазвичай принтер має кілька механічних елементів керування: кнопки увімкнення/вимкнення та запуску/зупинки друку, а також кілька індикаторів, що дозволяють визначити статус друку або характер помилки (при її виникненні). Конфігурація панелі керування принципового значення зазвичай не має, оскільки основні команди подаються з комп'ютера чи іншого приєднаного пристрою.

Двохсторонній друк

Опція є майже у всіх принтерах. Але в одних випадках йдеться про повноцінний автоматичний двосторонній друк (дуплекс), коли користувач спочатку завантажує листи в лоток, формує завдання на друк і отримує двосторонні відбитки. В інших випадках перевертати листи потрібно вручну. Це не так зручно, але зазвичай компенсується нижчою вартістю апарату.

Розміри полів

Параметр актуальний насамперед для людей, які друкують фотографії. Якщо при друкуванні потрібно отримувати зображення без рамок, то рекомендуємо купувати принтер, що друкує без полів (струменева оргтехніка). Якщо йдеться про роздрук текстових документів, то ситуація простіша. Достатньо оцінити розміри полів, зіставити їх із бажаними значеннями (додатково враховуючи встановлені відступи в MS Word та інших редакторах) та підібрати оптимальний варіант для вирішення конкретних завдань.

Об'єм краплі

Характеристика струменевого принтера. Параметр впливає на якість (у тому числі на деталізацію та чіткість) зображень. У більшості популярних принтерів обсяг краплі дорівнює 3 pl, у дійсно хороших моделях – 1,5 pl. Чим менший обсяг, тим краще для друку (винятки трапляються, але нечасто).

Час виходу першої сторінки

Позначає сумарний час очікування виходу принтера з режиму бездіяльності та подальше створення першого друку. Оптимально купувати принтер зі значенням цього показника 5-10 секунд. Також варто враховувати, що час на вихід сторінки залежить від параметрів якості друку. Чим вони вищі, тим повільніше виходить перший відбиток.

Ресурс картриджа



Не стосується основних характеристик принтера, проте дозволяє розрахувати періодичність заміни картриджів і оцінити зручність конкретної моделі в цьому плані. Приклад: картриджі, розраховані створення 4000 відбитків, доводиться змінювати рідше, ніж аналоги на 1000 відбитків. Тому перший варіант набагато зручніший.

Сподобалось? Поділіться з друзями!

Коментарі до запису
Дивно, але ніхто не залишив жодного відгуку.
Ви можете стати першим!
Написати коментар
31 + ? = 32
X
shipping Цей товар знаходиться на складі нашого партнера! Наявність та термін доставки уточнюйте у менеджера. Після поступлення ціна може відрізнятися!
{