Будь завжди на ходу! Автомобільні пускові пристрої за вигідними цінами Переглянути

Векторні та растрові зображення. Переваги та недоліки

09.09.2022

Векторні та растрові зображення, переваги та недоліки

Будь-хто, хто працює з графічними файлами, стикається з двома їх варіантами: векторними та растровими зображеннями. У кожного з цих форматів є плюси та мінуси. Замовники-нефахівці часто не розуміють принципів обох видів та різниці між ними: коли потрібен векторний файл, а коли тільки растровий. У статті розповімо, що це за формати графічних даних та чим вони різняться.

Растрові зображення

Растр - це будь-які файли, що зображають навколишній світ з натури: відскановані малюнки, фотографії, картинки, зроблені в комп'ютерних програмах.

Елементарна одиниця таких файлів – піксель: дуже маленький квадрат, залитий певним кольором. Кількість пікселів на одиницю довжини (найчастіше – дюйми, inches англійською) визначає роздільну здатність растрового зображення – dpi.

Властивості растрових зображень:

  • Для сайтів мінімальна роздільна здатність становить 75 точок на дюйм: менше – якість виявиться надто низькою, більше – сторінка довго завантажуватиметься.
  • Для друку потрібна роздільна здатність від 150 до 300 dpi – при меншій кількості пікселів на дюйм зображення вийде нечітким, розмитим, зернистим.
  • Масштабування растру вкрай небажане: зі збільшенням картинки стають видні пікселі, зображення розбивається на кольорові квадрати.
  • Зменшення растру менш проблематично, але якщо з великого файлу зробити зовсім маленький, контури та дрібні деталі будуть сильно деформовані.

Растр застосовують у дизайні, оформленні, ілюстраціях та інших подібних сферах у тому випадку, якщо потрібно максимально реалістично та повноцінно передати складний природний об'єкт, наприклад, портрет або краєвид з великою кількістю дрібних деталей. Для растрової графіки практично немає обмежень за типами зображень.

Існує багато редакторів растрової графіки, від дуже простих як Paint до професійних: Adobe Photoshop або програм сімейства Corel: Photo-Paint, Paint Pro, Painter. Найпопулярніший формат (розширення) – JPEG (.jpg, .jpeg, .jpe, .jfif). Також часто використовують BMP (.bmp, .dib, .rle), TIFF (.tiff), GIF (.gif), PNG (.png) та інші.

Векторні зображення

Вектори – це файли, створені у спеціальних програмах за допомогою складного набору інструментів. Вони складаються з об'єктів та контурів, взаєморозташування яких описується математичними формулами. У редакторах векторної графіки можливе формування багатокольорових складних багатокомпонентних зображень. Графічний планшет суттєво підвищує складність та реалістичність векторів.

Характеристики векторних зображень:

  • Їх можна вільно масштабувати в будь-який бік: що при збільшенні, що при зменшенні чіткість ліній не знизиться і не з'явиться зернистість
  • масштабуючи векторні малюнки, важливо переводити контури в об'єкти або активувати функцію масштабування з об'єктом;
  • вектори можна експортувати в растрові формати, задаючи необхідний розмір у різних одиницях виміру: пікселях, сантиметрах, дюймах тощо;
  • векторне зображення, на відміну растрового, можна істотно змінити будь-якої миті: видалити чи додати деталі, перефарбувати, змінити пропорції.

Вектор застосовують у тих же сферах, що і растр, але в тому випадку, коли можливість вільної якісної та кількісної зміни куди важливіша за реалістичність передачі навколишнього світу. У векторі формують прості елементи, емблеми та герби, рекламну продукцію, рукотворні об'єкти, інтер'єри, географічні карти.

Редакторів векторної графіки менше, ніж растрової, тому що вони складніші та сфера їх застосування більш обмежена. Найвідоміші програми – Adobe Illustrator (професійніший) та Corel DRAW (підходить для любителів та початківців). Основні формати та розширення – AI (.ai) у Adobe, CDR (.cdr) у Corel DRAW, SVG (.svg).

Порівняння векторних та растрових зображень

До переваг растрових зображень можна віднести високу реалістичність і фотографічну якість картинки, відносну легкість отримання (камера на смартфоні, найпростіший фотоапарат тощо), природні кольори та переходи тонів.

До недоліків растрових зображень відносять великий обсяг файлу з роздільною здатністю високої чіткості, обмеженість змін (тільки мінімальне редагування), небажаність масштабування, втрата якості при збільшенні або зменшенні.

Растрові файли використовують для зберігання аматорської та професійної фотографії, оцифрування творів живопису, створення книжкових ілюстрацій. Більшість зображень довкола – саме растр. Вони можуть бути доповнені векторними елементами.

Очевидні переваги векторної графіки – можливість суттєвих змін малюнка, необмежене масштабування без втрати якості, невеликий обсяг файлу навіть за великого та складного зображення, простота експортування в растрові формати.

Основні недоліки векторного зображення – це його схематичність спрощені кольори, які не підходять для кольорової передачі реальних об'єктів навколишнього світу, відносна складність створення (потрібна програма та вміння в ній працювати).

Сподобалось? Поділіться з друзями!

Коментарі до запису
Дивно, але ніхто не залишив жодного відгуку.
Ви можете стати першим!
Написати коментар
37 + ? = 39
X
shipping Цей товар знаходиться на складі нашого партнера! Наявність та термін доставки уточнюйте у менеджера. Після поступлення ціна може відрізнятися!
{