Будь завжди на ходу! Автомобільні пускові пристрої за вигідними цінами Переглянути

Як почистити принтер самому

28.09.2023

Очистка принтера

Безглуздо очікувати стабільну і неперервну роботу техніки, якщо не дотримуватися інструкцій щодо її експлуатації та не виконувати прості поради щодо обслуговування. Обов'язкове технічне обслуговування принтера слід проводити не рідше одного разу на рік, якщо обладнання використовується не часто і не перевищує місячне навантаження. Кожен користувач має знати, як правильно очистити принтер вдома. Це допоможе не лише уникнути додаткових витрат, але й подовжити термін служби принтера.

Процедура чищення може бути різноманітною. Її можна виконувати на поверхні, використовуючи лише серветку, або глибоко, з частковим розбиранням техніки. Ви можете налаштувати чистку через меню принтера або за допомогою програми на комп'ютері, або ж взяти в руки інструменти і провести її вручну. Метод очищення визначається потребами користувача, станом принтера та окремими його складовими.

Домашнє чищення для недосвідчених користувачів може призвести до виведення вашого пристрою з ладу. Будьте обережними, якщо ви невпевнені в своїх силах, краще зверніться до професіоналів, наприклад компанії "Любе-Плюс". Наші спеціалісти виконають всі роботи якісно та у найшвидші терміни. 

Переваги чистки принтера:

  1. Зменшується ймовірність виникнення дефектів при друку.
  2. Збільшується термін служби.
  3. Мінімізується знос фотобарабана та друкарської головки, в залежності від технології друку.
  4. Пил не заважає стабільній роботі оргтехніки.
  5. Запасний резервуар (памперс) не переповнюється і чорнила не потрапляють в принтер.
  6. Тестовий вивід для принтера залишається яскравим і чітким до закінчення ресурсу картриджа.

Коли потрібно провести чистку

Це залежить від частоти та інтенсивності використання. При активному використанні, чистку рекомендується проводити кожні три місяці, або хоча б раз на півроку. Якщо принтер використовується рідко, то профілактичну чистку рекомендується робити раз на 12-18 місяців. Ось невеликий перелік ознак, які свідчать про необхідність чистки:

  • Принтер видаватиме дивні звуки та стуки, виникатимуть додаткові шуми.
  • На відбитках з'являться плями та незвичайні сліди, принтер запачкає папір.
  • Принтер не захоплює або защемлює папір. З'являться несправності, які впливають на якість друку та стабільність роботи друкарської техніки.
  • З картриджа почне випадати тонер - в такому випадку потрібно не лише очистити принтер, але й купити новий картридж.

Чистка струменевого принтера

У струменевих принтерах передбачена можливість апаратного очищення, що спрощує процес обслуговування. Якщо було встановлено систему неперервної подачі чорнил, то програмне очищення також допомагає в разі виникнення проблем із друком.

Як очистити принтер через комп'ютер

Цей метод ефективний у таких випадках:

  • Внутрішній друкованої головки висох або засмітився.
  • Закупорилися канали.
  • Проводиться профілактика під час тривалої бездіяльності пристрою.
  • Відбулася розгерметизація СНПЧ.

У випадку останньої ситуації спочатку потрібно усунути причину розгерметизації, а потім переходити до програмної очистки. Отже, як очистити принтер через програму на ПК:

Зайдіть до "Пристрої та принтери" та знайдіть обладнання.

Очистка принтера

Зайдіть до властивостей і в налаштуваннях виберіть пункт "Сервіс" та підпункт "Прочистка друкувальної головки"

Прочистка друкувальної головки

Щоб очистити дюзи друкованої головки, іноді цю процедуру доводиться виконувати декілька разів. Якщо це не допомагає і картридж висох до глибини, рекомендується виконати повне відновлення. Для цього вам знадобиться терпіння, ізопропіловий спирт, вода, миючі засоби. 

Як очистити памперс струменевого принтера

Якщо у вас встановлена система неперервної подачі чорнил (СНПЧ), і відпрацьовані чорнила виводяться ззовні, то ви можете пропустити цей крок. Памперс - це абсорбуюча підкладка, розташована на дні струменевого принтера. Коли користувач проводить програмну очистку друкованої головки, частина чорнила витрачається. Воно не витікає через щілини корпусу, завдяки памперсу, який вбирає чорнила.

Очищення абсорбента виконується таким чином:

  1. Відкрутіть корпус принтера.
  2. Вийміть памперс - у різних моделях він розташований по-різному, але завжди на дні пристрою.
  3. Замочіть прокладку в воді, потім промийте і висушіть.
  4. Встановіть на місце.

Очистка памперса в принтері

Ми рекомендуємо розглядати такий метод чищення, як тимчасовий. В ідеалі памперс підлягає заміні.

Чистка лазерного принтера

Друкарське обладнання з лазерною технологією друку вимагає меншого обслуговування, тому очищення принтера через комп'ютер не потрібно. Однак потрібно регулярно очищати друкований тракт та картриджі вручну.

Пил - це ворог лазерного друку. Дуже часто тонерний та паперовий пил заважають стабільній роботі датчиків. У результаті принтер не реагує на папір або працює некоректно. Надмір пилу може спричинити загоряння всередині друкарського обладнання. Тому, під час заправки картриджів, майстри ретельно перевіряють герметичність ресурсу та видаляють всі залишки тонера з його корпусу. Проте потрібно очищувати не лише картридж, а й сам пристрій.

  1. Знеструмте принтер.
  2. Протріть вологою серветкою всі частини корпусу.
  3. Відкрийте верхню кришку та вийміть картридж (в ідеалі корпус повністю розбирається).
  4. За допомогою тонерного пилососа, серветок та вушних паличок видаліть пил з усіх вузлів системи.
  5. Зверніть увагу на ролики захвату та протріть їх спиртом. Через забруднення вони можуть погано захоплювати сторінки. Чищення роликів принтера не допоможе, якщо гумовий вал втратив свої властивості. У цьому випадку буде потрібна повна заміна роликів захоплення паперу.
  6. Зберіть апарат.

Очистка картриджа стркменевого принтера

Не використовуйте домашній пилосос, фільтр якого назавжди заб'ється тонерним пилом і швидше стане непридатним.

Тепер, коли ми розібралися, як очистити принтер від тонера, давайте з'ясуємо, як самостійно очистити картридж лазерного принтера вдома. Якщо користувач раніше не розбирав картридж, це може бути вкрай складним завданням. У цьому випадку потрібно знайти інструкцію з заправки картриджа конкретної марки та моделі. Це пов'язано з тим, що всі марки картриджів суттєво відрізняються за конструкцією.

Фотобарабан впливає на якість відбитків, і його чистота грає важливу роль. Як очистити фотобарабан лазерного принтера: вийміть барабан з картриджа та протріть його сухою ганчіркою, видаливши перед цим втулку. Фотобарабан чутливий до прямих сонячних променів і механічних ушкоджень. Також слід пам'ятати, що фотобарабан має обмежений ресурс, тому важливо вчасно відновлювати картридж.

Очистка фотобарабану принтера

Магнітний ролик та вал первинної зарядки. Обидва вали протріть серветкою, змоченою ізопропіловим спиртом або спеціальною речовиною для чищення картриджів.

Вал первинного заряду

Лезо дозування та очищення. Часто на металевій пластині цього леза залишаються затверділі залишки тонера. Вони повинні бути видалені без пошкодження самого леза.

Власники принтерів різних марок, таких як Kyocera, OKI, Brother та інші, де використовуються тонерні туби, можуть не стикатися з описаними вище деталями. Проте, при очищенні фотобарабана лазерного принтера потрібно звернути увагу на один важливий момент. Фотобарабан розташований у спеціальному вузлі, який називається драм-картриджем.

Не забувайте проводити своєчасну профілактику, щоб ваша друкарська техніка працювала без збоїв та нарікань.

Потрібна допомога, переходіть на сторінку контактів

Сподобалось? Поділіться з друзями!

Коментарі до запису
Дивно, але ніхто не залишив жодного відгуку.
Ви можете стати першим!
Написати коментар
25 + ? = 34
X
shipping Цей товар знаходиться на складі нашого партнера! Наявність та термін доставки уточнюйте у менеджера. Після поступлення ціна може відрізнятися!
{