Будь завжди на ходу! Автомобільні пускові пристрої за вигідними цінами Переглянути

Як вибрати ламінатор для певних завдань. типи ламінування, вид ламінатора, технічні характеристики

07.04.2023

Як вибрати ламінатор для певних завдань

Перед тим як купити ламінатор для певних завдань потрібно звернути увагу на декілька факторів, таких як тип ламінатора, якість ламінування та тривалість, витрати на обслуговування і технічні характеристики.

Тип ламінування

На даний момент ринок може запропонувати кілька способів ламінації друкованої продукції, основними з яких є гаряче та холодне ламінування.

Багато хто задається питанням, у чому ж відмінність? Адже і при гарячому, і при холодному ламінуванні використовуються аналогічні технології, але хтось віддає перевагу одному, а хтось іншому. Давайте розглянемо, у чому їх відмінність і які є плюси і мінуси!

Гаряче ламінування

Гаряче ламінування – це ламінування плівками зі спеціальним клейовим шаром, який стає активним при температурі понад 80 °C. Самі плівки складаються з високотемпературного матеріалу та витримують температуру від 110 до 160 °C , що дозволяє ламінувати без деформації. Для гарячої ламінації використовуються ламінатори з гарячими валами, в них вбудовані нагрівальні елементи, що дозволяють нагріти вали до необхідної температури (але не більше 150 °C ). Ламінуючи плівками для гарячого ламінування, клей, активуючись під впливом високої температури, проникає у пори паперу та надійно фіксується. Після проходження двох пар валів ламінатора (гарячі та витяжні) клей остигає, приймаючи перманентний стан. Відірвати таку плівку можна лише з шаром паперу.

Головною особливістю гарячих плівок для ламінування є високі оптичні властивості, які роблять друковану продукцію яскравішою та насиченішою. 

Застосовується гаряча ламінація в 80% поліграфії та використовується в основному для ламінації паперу. Це можуть бути книги та журнали, листівки та запрошення, візитки та рекламні матеріали. Також цей спосіб активно використовується при виготовленні упаковки, фотоальбомів та календарів. Маючи величезний асортимент та різний ціновий діапазон, гарячі плівки вирішують більшість завдань у поліграфії.

Гаряче ламінування

Холодне ламінування

Холодне ламінування – ламінування плівками з холодним клейовим шаром, активним за кімнатної температури. Для холодної ламінації використовують ламінатори з холодними валами (рідше ламінацію наносять вручну). Достатньо невеликого притиску валів ламінатора, щоб плівка приклеїлася до носія. Іноді для покращення адгезії та зменшення браку у вигляді бульбашок повітря, при ламінації використовують невеликий підігрів (не більше 60 °C), при цьому клей стає рідкішим і рівномірно розподіляється по матеріалу. Для холодної ламінації використовуються плівки, які мають підкладку, тому на ламінаторі обов'язково повинен бути ревайндер , який змотуватиме її в процесі ламінації.

Матеріали, заламіновані холодною плівкою, використовуються для оформлення вітрин магазинів (інтер'єрна та зовнішня реклама), транспорту, а також для виготовлення світлових коробів та покриття для підлоги. Варто відзначити, що ПВХ здатна знизити вплив ультрафіолетових променів, дозволяючи надовго зберегти яскравість фарб (при виготовленні зовнішньої реклами захист від ультрафіолетових променів є просто необхідний).

Ще одна особливість холодної плівки - можливість ламінації вінілових плівок, синтетичного фотопаперу, скла, пінокартону, а також латексного друку. Клейовий шар холодної плівки здатний фіксуватися на будь-якій гладкій поверхні, що не має пір, на відміну від гарячої.

Рулонні і конвертні ламінатори

Рулонний і конвертний ламінатори є двома різними типами пристроїв для ламінування, які використовуються для захисту документів, фотографій, плакатів та інших матеріалів від пошкоджень та забруднень.

Основна різниця між ними полягає в тому, як вони обробляють матеріал для ламінування:

  • Рулонний ламінатор використовує рулон ламінуючої плівки, яка проходить через пристрій і обгортає матеріал, що ламінується, з обох боків. Рулонні ламінатори зазвичай призначені для ламінування великих або довгих матеріалів, таких як плакати, банери, фотографії або документи, які потребують повного охоплення ламінатом.

  • Конвертний ламінатор використовує дві окремі плівки ламінату, які вкладаються в спеціальний конверт. Матеріал, що ламінується, поміщається в цей конверт, який потім проходить через пристрій для ламінування, після чого конверт запікається та обгортає матеріал. Конвертні ламінатори зазвичай призначені для ламінування менших документів, фотографій або інших матеріалів, які не потребують повного охоплення ламінатом.

Обидва типи ламінаторів мають свої переваги та недоліки, і вибір між ними залежить від ваших потреб та обсягів роботи.

Рулонні і конвертні ламінатори

Технічні характеристики

Щоб зрозуміти, який ламінатор краще купити саме для вас, потрібно вникнути в технічні тонкощі обладнання, що ми пропонуємо зробити.

 

  1. Кількість валів - вали є головними робочими інструментами апарату. Їхнє завдання — притиснути плівку до документів, фотографій. Кількість варіюється від 1 до 6 пар. Чим воно вище, тим більше буде ціна, але також кращий результат.
  2. Формат - У продажу є моделі, які працюють із вихідними джерелами від А7 до А0. Широкоформатними робляться рулонні апарати, і купувати їх слід для матеріалів від А3 і більше. Офісні потреби добре закривають стандартні вироби формату А4. Вони компактні, тому розмістяться на будь-якому робочому столі. 
  3. Товщина документа - ще один важливий параметр, який визначає, якою товщиною може бути вихідний продукт. Бюджетні установки поєднуються лише з тонкими аркушами паперу, а дорожчі можуть заламінувати навіть товстий картон та пластикові заготовки товщиною до 15 мм.
  4. Товщина плівки - найтонша плівка – 8 мкм, а найтовща – 250 мкм. Цей параметр має відповідати можливостям ламінатора. Інакше можна нашкодити документам, апарату. Тонкі плівки – від 25 до 80 мкм – оберігають лише від вологи, пилу, бруду. Вироби середньої товщини – від 100 до 175 мкм – додатково надають документу жорсткості. А найтовстіші варіанти – від 200 до 250 мкм – гарантують захист від механічних пошкоджень. Для повсякденних завдань зазвичай беруться розхідники на 80, 100 чи 125 мкм.
  5. Час нагріву - це час, коли апарат буде готовий до роботи після включення. Зазвичай становить 3-5 хвилин. Однак іноді може розтягнутися до 25 хвилин, тому не упускайте його з уваги.
  6. Швидкість роботи - принципова, коли техніка підбирається для професійного застосування. Може становити 15-2000 см/хв (у професійних апаратах може бути ще більшою). Щоб вам було зрозуміліше, при швидкості 30-60 см/хв за хвилину обробляється два аркуші формату А4, а при 200 см/хв - вже шість аркушів.
  7. Індикація - проста, але потрібна опція. Ви дізнаєтеся, що апарат розігрівся, за світловим звуковим сигналом.

 

Опції - Розробники оснащують техніку різними корисними функціями, які полегшують процес ламінації. Вам може стати в нагоді: 

  • Реверс. Прокручує вал у зворотний бік, якщо документ випадково намотався на нього. Таке іноді трапляється. Якщо реверсу немає, доведеться апарат повністю розбирати.
  • Обробка фото. Заламінувати знімки здатні далеко ще не всі установки. Якщо збираєтеся зберігати сімейний фотоархів, пошукайте цю можливість.
  • Регулятор температури валів. Кожен тип плівки має свої температурні параметри, яких бажано дотримуватися. Регулятор дозволяє зробити це вручну або автоматично.
  • Регулятор швидкості. Може уповільнити чи прискорити роботу обладнання.
  • Захист від перегріву. Забезпечує автоматичне вимкнення, якщо обладнання переробляє, перегрівається. Продовжує термін служби техніки.
  • Фольгування – це процес перенесення кольорового шару фольги на тонер лазерного принтера або копіювального апарата. Нанесення друку відбувається у ламінаторі під впливом високої температури. Розігріваючись, тонер працює в якості клею, переносячи на папір найтонший кольоровий шар із прозорою плівки. Для фольгування виробляється матеріал лише стандартних кольорів.

У нашому магазині Ви можете знайти ламінатори різних форматів та класів, від малих побутових до професійних моделей. У

Для зручності наших клієнтів, ми пропонуємо доставку в будь-яку точку України. Ми розуміємо, що Ваш час є надзвичайно цінним, тому ми здійснюємо доставку якнайшвидше та з найвищою якістю обслуговування.

Сторінка контактів

Сподобалось? Поділіться з друзями!

Коментарі до запису
Ольга 18.03.2024, 17:35
Дякую за корисний матеріал! Саме обираю ламінатор для роботи, багато що прояснилося.
Написати коментар
40 + ? = 49
X
shipping Цей товар знаходиться на складі нашого партнера! Наявність та термін доставки уточнюйте у менеджера. Після поступлення ціна може відрізнятися!
{